MF Tréning program

MF tréning program kezdőknek - Prémium bérlettel

A csomagot azok számára fejlesztettük ki, akik már hosszú ideje nem sportoltak vagy éppen rendszertelenül tették azt, ámde most a rendszeres mozgás mellett tették le voksukat, és fokozatosan, lépésről-lépésre szeretnének újra tenni azért, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

MF tréning program haladóknak - Prémium bérlettel

A korosztályukban jó kondicionális-, és koordinációs képességgel rendelkező vendégeink számára javasolt. A foglalkozások intenzitása 30-50 százalékkal magasabb terhelést jelent a basic foglalkozások elvárásával szemben, így ezek az órák csak kiváló kondicionális képességűeknek ajánljuk.

MF tréning program kor problémásoknak - Prémium bérlettel

Azoknak az embereknek ajánljuk, akiknek bármilyen egészségügyi vagy éppen a korukkal járó problémák nehezítik meg az életüket, s ezekben bizony az életminőség értékének csökkenését is felfedezni vélik. Azonban ha még időben tesz érte /saját magáért/ a dilemmákat sokkal jobban kezelhetjük, legyőzhetjük, sőt élete ismét élvezhetőbb, vidámabb és nem utolsó sorban egészségesebb lesz.

Kor problémák

Túlsúly

15 kg vagy e feletti testsúlytöbblet az energia háztartás egyensúlyának módosulását okozza. A folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energia leadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Tehát ez a probléma krónikussá válhat, amely tartós kezelést igényel.

Következményei

  • szív-, és érhálózat megterhelése (magas vérnyomás, koleszterinszint emelkedés, érszűkület, trombózis, embólia, agyi történések)
  • mozgásszervi panaszok
  • depresszió
  • rosszindulatú daganat kialakulása
  • cukorbetegség
  • vese- és májelégtelenség

Ezek kivédésében segít a rendszeres mozgás!

Ha a testsúlyt csökkentjük, szívünkre, ízületeinkre is kevesebb „plusz teher” nehezedik, szerveink jobban és tovább bírják a munkát. Az anyagcserét fokozó folyamatos mozgás segít a fokozott táplálékbevitel következtében kialakult testsúlytöbblet ledolgozásában, de a táplálék energia bevitelének egyidejű csökkentése (diéta) is elengedhetetlen tényező.

Szív és keringési problémák

Szív-, és érrendszeri betegségek alapvető oka: az öregedési folyamattal a kis-, és nagy vérerek fokozatosan megvastagodnak és ezek merevsége miatt már nem tudják ellátni optimálisan funkciójukat.

Fokozatos terheléssel a szív-, és érrendszer, valamint az ízületi szerkezet is könnyebben alkalmazkodik a pozitív változásokhoz. Amerikai kutatások is igazolták, hogy már az életmód megváltoztatása is elegendő ahhoz, hogy a meglévő érelmeszesedések visszafejlődjenek, így ezt nem kell egy végzetes, visszafordíthatatlan betegségként kell kezelni.

Cukorbetegség

A cukorbetegség erekre gyakorolt hatása ugyancsak számos betegséget okozhat. Ereink az egész testünket és szerveinket behálózzák, így elengedhetetlen, hogy a vércukor sejtjeinkbe történő bejutását megteremtsük (ez a betegségnél orvosi feladat), de fontos, hogy a vérben keringő további cukormennyiség felhasználását (melyben az izmaink állnak segítségre) mozgással is támogassuk!

Izmaink optimális terhelésével tartani tudjuk az ideális vércukorszintet, így a cukorbetegség szövődményeit megelőzhetjük. Mivel ízületeinket és izmainkat is erek hálózzák be, elengedhetetlen a komplex - minden szervünket figyelembe vevő – gondolkodásmód. Ha netán testsúlytöbblet is társult a bajhoz, akkor ezen is alakítani fogunk a mozgás segítségével.

Mozgásszervi problémák

A különféle mozgásszervi nehézségek általában a korral járnak, megnehezítik a mindennapi életünket, és ha mindehhez még egyéb betegségek társulnak - testsúlytöbblet, cukorbetegség, stb.-, akkor bizony az ember nagyon rosszul érezheti magát a bőrében.

Tartáshibák, s az ezekből kialakult betegségek, panaszok ellenőrzött mozgatással tünet-, és panaszmentessé válhatnak, amely megkönnyíti egész napos terhelésnek amúgy is kitett gerincünket, csípőinket, térdeinket és bokáinkat!

Csontritkulás

A csontritkulás következtében a csontok szervetlen és szerves állománya egyaránt megfogyatkozik, csökken a csontok keménysége, amely miatt különböző fájdalmak (például hátfájás), megelőző trauma vagy gyakoribb csonttörések, csontrepedések történhetnek, de a betegség szimptómái között megtalálható a testmagasság csökkenés vagy a háti görbület kialakulása is.

Megfelelő izomcsoport erősítésével a csontrendszerünket támogatjuk, s ha izmaink tartanak minket, akkor a csontok teher mentesülnek, így bizonyos mértékben és „jobban tartjuk magunkat”.

Stroke

A stroke az agyban hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben sajnos véglegessé váló funkciókárosodás, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása - és ily módon a szövetek oxigén-, és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete. Az agyszövet normális működésének feltétele a megfelelő vérellátás, hiszen a vér szállítja a nélkülözhetetlen oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot a sejtekhez ehhez pedig az szükséges, hogy a vér az erekben akadálytalanul és a megfelelő mennyiségben áramoljon. Stroke kialakulhat ép erek és egészséges szív dacára is, melynek tudatában a betegség megelőzésére nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni!

A rendszeres sportolással (aerob mozgással) sokat tehetünk a stroke megelőzése érdekében. Az állandó mozgás, a légző gyakorlatokat is tartalmazó edzések, és nem utolsósorban a már meglévő betegségek figyelembevétele mellett végzett optimális terhelés jó hatással van mind a megelőzésben, mind a rehabilitációban is!